Blogi info

Blogi peamine osa

Omakasvatatud idandid ja võrsed

Idandamine on lihtne ja odav viis endale värsket ja tervislikku toitu kasvatada. Omakasvatatud idandid maitsevad paremini kui poest ostetud, peamiselt seetõttu, et nad on värsked. Idandid ja mikrovõrsed sobivad tarbimiseks toorelt ning väga hea maitseelamuse saad ka siis, kui lisad neid oma igapäevase toidulaua lisandik. Nii sobivadki nad nii salatite ja smuutide sisse või miks mitte hoopis võileivale, supi, omleti, vokiroogade ja palju muu maitsestamiseks.

Idandamisest lühidalt

Idanemiseks vajavad seemned eelkõige niiskust, soojust ja õhku. Enamik seemneid idanevad pimedas, seega pole tarvis muud kui konteinerit idandite hoidmiseks. Seeme sisaldab ise piisavalt varuaineid (tärklis, valgud, mineraalained), et taim saaks kasvu alustada. Idanemise käigus lagunevad need ensüümide toimel väiksemateks osadeks, mis on kergemini seeditavad. Nii sisaldavad idandid olulisi vitamiine, kiudaineid, karotenoide, asendamatuid aminohappeid, küllastamata rasvhappeid ja mineraalaineid (nt kaalium, magneesium, kaltsium, tsink, räni, raud jt). Parim tarbimisaeg on 72 tunni jooksul pärast idanemist, külmkapis kinnises purgis võid edukalt idandeid säilitada kuni nädal.

Valik idandamisnõusid

Kõige lihtsam on seemneid idandada idandamispurgis või korruselises idandamisnõus päikese eest varjatud paigas temperatuuridel 20-22°C.
Kuidas täpselt idandada?

  • Loputa pakendist võetud seemned.
  • Leota neid 8-12 tundi toasoojas vees (purgis või muus anumas).
  • Vala seisnud vesi ära ja loputa seemned.
  • Aseta purk viltuasendis tagurpidi pimedasse sooja paika.
  • Loputa seemneid igal hommikul ja õhtul toasooja veega.
  • Kurna alati üleliigne vesi ära.
  • Idandid on sõltuvalt liigist tarbimisküpsed juba paari päeva kuni nädala pärast.

Millised seemned sobivad idandamiseks?

Soovitame kasutada spetsiaalseid puhtaid seemneid, sest tavalised, taimede kasvatamiseks mõeldud seemned, võivad olla erinevate ainetega töödeldud. Idanditeks ei sobi ka näiteks kartuli- ja tomatiseemned, sest nende idud on mürgised. Samuti on parem mitte kasutada aeglaselt idanevaid seemneid nagu petersell ja till.

Idandamiseks sobivad erinevad liblikõielised nagu harilik lääts (roheline lääts) ja must lääts (beluga lääts), lambalääts, munguba, asukiuba, ristik, lutsern, hernes. Samuti mitmed ristõielised nagu näiteks spargelkapsas (brokoli), lehtkapsas, punane peakapsas, redis, salatkress. Lisaks veel mitmed sellised seemned nagu koriander, päevalill, mugullauk ja porrulauk.

Soovitusi erinevate seemnete idandamiseks:

  • Munguba ja lutserni on mugav idandada purgis.
  • Salatkress ja rukola on geelja kattega seemned, mis sobivad pigem alusel kui purgis kasvatamiseks.
  • Hernes ja teraviljade idandid on kõrge kasvuga ja sobivad samuti pigem alusel kui purgis kasvatamiseks.
  • Korraga on hea idandada väiksem kogus seemneid, sest nad paisuvad aja jooksul ning anumas võib ruumi- ja õhupuudus tekkida.
  • Vürtsika maitsega on peamiselt ristõielised nt redis, rõigas, sinep, rukola.
  • Mahedama maitsega on liblikõielised nt läätsed, lutsern, hernes, munguba.
  • Mahedama maitsega on veel ka kõrrelised, päevalill jpm.

Erinevad idandamissegud

Võrsete kasvatamine

Idanditest kasvavad aja jooksul võrsed, mis sisaldavad rohelist pigmenti klorofüll. Võrreldes idanditega mitmete kasulike ühendite sisaldus muutub ja mõnede kontsentratsioon langeb, sest taim kasutab neid kasvamiseks. Siiski sisaldavad idulehtede ja pärislehtede faasis võrsed palju rohkem mineraalaineid, vitamiine, ensüüme, antioksüdante ja muid kasulikke aineid kui täiskasvanud taimed. Enamik seemneid, mida kasutatakse idandamiseks, sobivad ka võrsete kasvatamiseks.

Kõige parem on võrsete kasvatamiseks külvata seemned sobiva substraadiga kasvunõusse. Väikesel pinnal on saagikus seda suurem, mida tihedamalt seemned külvatud. Kata seemned substraadiga ning kasta korralikult. Aseta külv pimedasse ja sooja paika, niiskuse säilitamiseks on hea katta külvianum plastikkaane, kile või niiske paberiga. Kui seemned mõne päeva kuni nädala pärast tärkavad, tõsta anum valgesse paika, näiteks aknalauale. Võid selle asemel kasutada ka kasvulampe lisavalguse saamiseks.

Võrsete kasvatamise tarvikud

Võrsed on tarbimisvalmis juba tõusme ehk idulehtede faasis. Neid nimetatakse teisiti ka mikrovõrseteks. Sõltuvalt liigist ja kasvutingimustest toimub see 7-21 päeva pärast külvi. Kui oodata saagikoristusega pärislehtede kasvuni, on võimalik saaki saada korduvalt. Sellisel juhul nopitakse/lõigatakse taime idulehtedest kõrgemal olev osa, sest taim idulehti rohkem ei kasvata aga kõrgemale jääv taimeosa on võimeline korduvalt kasvama.

Eriti maitsvad tõusmed on nt hernes, põlduba, redis, mungalill, lutsern. Kõige edukamat korduvat saaki annavad hernes ja uba.

Komplektid võrsete kasvatamiseks

Tutvu idandamiseks ja võrsete kasvatamiseks sobivate seemnete ja tarvikutega meie e-poes või tule kohapeale valima! Kohtume Gardestis!

 

Liitu Gardesti uudiskirjaga ja ole esimesena kursis kõigi uudiste ja pakkumistega