fbpx

Loe Gardest jõuluajakirja SIIT!

Kallis püsiklient! Astu meie e-aeda!

Meie aias uudistades saad nautida personaalset ja mugavat ostukogemust ning juurdepääsu eripakkumistele ja -soodustustele. Sisselogimisel avaneb värav meie mitmekülgsesse aeda, kus kõik tavahinnaga tooted on püsiklientidele 5% soodsamad.

E-aias hoolitseme selle eest, et siin end alati koduselt tunneksid. Püsikliendiks registreerudes saad lisaks igakuistele personaalsetele pakkumistele vormistada oste kiiremini, jälgida oma tehtud tellimusi ning muuta mugavalt enda andmeid.

Liitu meiega ning saa osa Gardest keskuse e-aia parimatest pakkumistest!

Logi sisse

Logi sisse

Logi sisse

Pole kontot? Loo siit

Kallis püsiklient! Astu meie e-aeda!

Meie aias uudistades saad nautida personaalset ja mugavat ostukogemust ning juurdepääsu eripakkumistele ja -soodustustele. Sisselogimisel avaneb värav meie mitmekülgsesse aeda, kus kõik tavahinnaga tooted on püsiklientidele 5% soodsamad.

E-aias hoolitseme selle eest, et siin end alati koduselt tunneksid. Püsikliendiks registreerudes saad lisaks igakuistele personaalsetele pakkumistele vormistada oste kiiremini, jälgida oma tehtud tellimusi ning muuta mugavalt enda andmeid.

Liitu meiega ning saa osa Gardest keskuse e-aia parimatest pakkumistest!

Loo konto

Loo konto

Loo konto

Oled juba kasutaja? Logi sisse

Rohkem infot sinu kohta

Blogi info

Blogi peamine osa

Idandite aed on käes!

Idandamine ja võrsete kasvatamine

Idandamine ja võrsete kasvatamine on lihtne ja kiire moodus saada kasulikke vitamiine, mikroelemente, asendamatuid aminohappeid ja lisaks veel muid kasulikke aineid. Idandeid kasvatatakse vees ning võrseid tavaliselt mullas. Selleks, et taime kasv saaks hoogsa alguse, sisaldavad seemned väikese pinna kohta palju varuaineid. Sobivas keskkonnas, piisava niiskuse ja temperatuuri juures seeme idaneb. Esimest väikest taimealget nimetatakse idandiks. Idanemise protsessi käigus suureneb biokeemiliste protsesside käigus vitamiinide ja teiste kasulike ühendite kontsentratsioon. Parim tarbimisaeg on kuni 72 tundi idanemisest, idandeid saab kuni nädal aega säilitada külmkapis kinnises purgis.

 

Kui idandid süüakse ära tavaliselt idulehtede moodustumisel või enne seda, siis pärislehtede kasvades on tegemist juba võrsetega. Tihti kutsutakse mikrovõrseteks ka idulehtedega tõusmeid. Võrsetes ühendite kontsentratsioon muutub ning osaliselt ka väheneb, sest taim hakkab neid ise kasutama. Idulehtede faasis mikrovõrsed sisaldavad võrreldes suuremate võrsetega rohkem vitamiine, antioksüdante ja mikroelemente. Siiski sisaldavad ka võrsed mineraalaineid, vitamiine, ensüüme ja muud kasulikku kõrgemas kontsentratsioonis kui täiskasvanud taimed. Kõige märkimisväärsem ühend võrsetes on klorofüll – roheline pigment, mida taim kasutab fotosünteesil ning on ka inimestele kasulik. Nii idandid, mikrovõrsed kui ka võrsed sobivad salatitesse, smuutide sisse, võileivale, supi sisse, vokiroogadesse või hoopiski omleti sisse.

Idandamine

Kõige lihtsam on seemneid idandada idandamispurgis või ühe kuni mitme korruselises idandamisnõus otsese päikese eest varjatud soojas (20-22°C) kohas. Korruselise nõu eelis on, et erinevatel korrustel saab idandada erinevaid sorte. Samuti saab seemneid panna idanema eri aegadel.

Korraga ei ole hea panna idanema palju seemneid, sest nad paisuvad aja jooksul ning nii jääb anumas kasvamiseks vajaka õhku ja ruumi. Samuti võivad sellisel juhul osad seemned jääda idanemata. Soovituslik on kasutada spetsiaalselt idandamiseks mõeldud seemneid, need on kvaliteetsed ning parimaid tulemusi andvad sordid. Samuti on tavalised külvamiseks mõeldud seemned tihti töödeldud väetise või taimekaitsevahendiga.

Valik idandamisnõusid:

Otse pakendist võetud seemned tuleks kõigepealt läbi loputada ning 8-12 tundi ehk üleöö leotada. Idandamispurgis on kasulik seemneid 2-5 korda päevas toasooja veega loputada, et vältida hallituse teket. Üleliigne vesi nõrutada.

Tavaliselt idandatakse vürtsika maitsega ristõieli: redis, must rõigas, sinep, rucola jt, ning mahedamaid liblikõielisi: läätsed, lutsern, hernes, munguba jt. Lisaks kasutatakse tihti ka kõrrelisi: nisu, rukis, oder, kaer, aga ka päevalille, porrulauku, salatkressi ja spargelkapsast. Sõltuvalt liigist võtab idandite valminime aega paar päeva kuni nädal, harva kauem.

Võrsete kasvatamine

Võrsete kasvatamist alustatakse tavaliselt seemnete niiskesse mulda külvamisega. Kusjuures külvatakse tihedalt, et saada väikeselt pinnalt võimalikult palju rohelist massi. Idanemise kiirendamiseks on soovitatav külvi hoida pimedas ja soojas (20-22°C) ning niiskuse säilitamiseks kaetakse külv plastikkaane, kile või niiske paberiga. Kui seemned tärkavad, siis tuleb anum tõsta valguse kätte. Pärast seda tuleks külvi kasta regulaarselt toasooja veega kergelt niiskeks. Kõige mugavam on kasutada ka võrsete kasvatamisel spetsiaalseid kasvunõusid.

Idanemise ja tärkamise kiirus sõltub liigist ning kasvutingimuse valgusest ja temperatuurist. Idulehtedega mikrovõrseid saab tavaliselt siiski 7-21 päeva pärast külvi ning pärislehtedega võrseid kuni nelja nädala pärast.

Kõige maitsvam ja kasulikum on tõusme ehk nn mikrovõrsete faas. Saak koristatakse kohe kui idulehed on avanenud ja veidi kasvanud ning enne pärislehtede kasvamist. Taim rohkem idulehti ei kasvata ning sama külv enam saaki ei anna. Pärislehtedega veidi suuremaid võrseid koristatakse idulehtede kohalt ning siis annavad paljud taimed saaki korduvalt.

Maitsvad tõusmed on paljudel taimeliikidel, populaarsed on näiteks mungalill ja salatkress, rukola, spargelkapsas, lehtkapsas, hernes ja põlduba, redis nisu, päevalill, hiina lehtnaeris, sinep, aedkoriander, kurgirohi. Korduvad võrsetesaaki annavad edukalt mungalill, hernes, uba ja lehtnaeris.

Võrsete kasvatamise abivahendid

Tutvu seemnete ja tarvikutega meie e-poes või tule kohapeale valima!

Liitu Gardesti uudiskirjaga ja ole esimesena kursis kõigi uudiste ja pakkumistega