Rosmariin on mitmekülgne maitsetaim, mis sobib hästi kasvatamiseks nii potis kui ka peenras. Tema aromaatseid lehti kasutatakse värskelt ja kuivatatult liharoogades, ahjukartulitel, kastmetes ja ürdisegudes. Kuivatamisel säilitab rosmariin hästi oma maitseomadused. Taim talub mõõdukat tagasilõikust, mistõttu sobib ka kujunduslikuks kasvatamiseks. Kasvab aeglaselt, kuid muutub vanusega tihedamaks ja tugevamaks. Sobib aastaringseks kasvatamiseks valgusküllasel aknalaual, õues saab rosmariini kasvatada hooajaliselt soojal ja päikeselisel kasvukohal.

Fotod on illustratiivsed, seega piltidel kujutatud taime kuju ja suurus võivad veidi erineda.

Kaal
0.3 kg
Mõõtmed
111 x 111 x 111 cm
Valgusevajadus

Päikeseline

Niiskusevajadus

Parasniiske

Kasvukõrgus cm

70

Taimepoti läbimõõt cm

14

Hooldamine

Rosmariini kasvukoht

Harilik rosmariin on valguslembene ja soojanõudlik maitsetaim, mida saab Eestis edukalt kasvatada potis nii toas kui suvisel ajal õues. Parim kasvukoht on päikeseline lõuna- või lääneaken, kus taim saab vähemalt 5–6 tundi otsest valgust päevas; valgusepuuduses venib rosmariin välja ja muutub nõrgaks. Muld peab olema hästi vett läbilaskev, kastmiste vahel peab see jõudma läbi kuivada, sest liigniiskus põhjustab kiiresti juuremädanikku. Suveks võib taime viia õue päikeselisse ja tuulevaiksesse kohta, kuid enne öökülmade saabumist tuleb see kindlasti taas siseruumidesse tõsta, sest rosmariin ei talu miinustemperatuure

Tagasilõikus hoiab taime tihedana

Rosmariin kipub kasvatama pikad ja puised varred, kui teda ei lõigata. Et taim püsiks kompaktne ja tihe, näpista regulaarselt võrsetippe, see soodustab harunemist. Kui kasutad rosmariini köögis, lõika alati koos pehme varrega osa, mitte ainult lehti, ja kasuta teravat kääri või nuga. Väldi vanasse puitu lõikamist, sest sealt uusi kasve enam ei tule. Kevadel võib vajadusel teha kergema kujunduslõikuse, aga ära eemalda korraga rohkem kui kolmandik taimest.

Tõsta suveks õue

Kui ilmad muutuvad soojaks (tavaliselt mai keskpaigast), vii rosmariin rõdule, terrassile või aeda. Õues kasvab taim tugevamaks ja muutub aromaatsemaks. Kui sügisel öökülmad lähenema hakkavad, too taim tagasi tuppa – rosmariin ei talu miinuskraade.

Harilik rosmariin P14

Rosmarinus officinalis Tootekood: K2170530
Kasvukõrgus 70 cm
Valgusevajadus
Niiskusevajadus

12,90  Püsikliendi hind: 12,26 

Toote hinna ajalugu
Saadavus keskuses: Laost otsas
Saadavus e-poes: Laost otsas

Rosmariin on mitmekülgne maitsetaim, mis sobib hästi kasvatamiseks nii potis kui ka peenras. Tema aromaatseid lehti kasutatakse värskelt ja kuivatatult liharoogades, ahjukartulitel, kastmetes ja ürdisegudes. Kuivatamisel säilitab rosmariin hästi oma maitseomadused. Taim talub mõõdukat tagasilõikust, mistõttu sobib ka kujunduslikuks kasvatamiseks. Kasvab aeglaselt, kuid muutub vanusega tihedamaks ja tugevamaks. Sobib aastaringseks kasvatamiseks valgusküllasel aknalaual, õues saab rosmariini kasvatada hooajaliselt soojal ja päikeselisel kasvukohal.

Fotod on illustratiivsed, seega piltidel kujutatud taime kuju ja suurus võivad veidi erineda.

Kaal
0.3 kg
Mõõtmed
111 x 111 x 111 cm
Valgusevajadus

Päikeseline

Niiskusevajadus

Parasniiske

Kasvukõrgus cm

70

Taimepoti läbimõõt cm

14

Hooldamine

Rosmariini kasvukoht

Harilik rosmariin on valguslembene ja soojanõudlik maitsetaim, mida saab Eestis edukalt kasvatada potis nii toas kui suvisel ajal õues. Parim kasvukoht on päikeseline lõuna- või lääneaken, kus taim saab vähemalt 5–6 tundi otsest valgust päevas; valgusepuuduses venib rosmariin välja ja muutub nõrgaks. Muld peab olema hästi vett läbilaskev, kastmiste vahel peab see jõudma läbi kuivada, sest liigniiskus põhjustab kiiresti juuremädanikku. Suveks võib taime viia õue päikeselisse ja tuulevaiksesse kohta, kuid enne öökülmade saabumist tuleb see kindlasti taas siseruumidesse tõsta, sest rosmariin ei talu miinustemperatuure

Tagasilõikus hoiab taime tihedana

Rosmariin kipub kasvatama pikad ja puised varred, kui teda ei lõigata. Et taim püsiks kompaktne ja tihe, näpista regulaarselt võrsetippe, see soodustab harunemist. Kui kasutad rosmariini köögis, lõika alati koos pehme varrega osa, mitte ainult lehti, ja kasuta teravat kääri või nuga. Väldi vanasse puitu lõikamist, sest sealt uusi kasve enam ei tule. Kevadel võib vajadusel teha kergema kujunduslõikuse, aga ära eemalda korraga rohkem kui kolmandik taimest.

Tõsta suveks õue

Kui ilmad muutuvad soojaks (tavaliselt mai keskpaigast), vii rosmariin rõdule, terrassile või aeda. Õues kasvab taim tugevamaks ja muutub aromaatsemaks. Kui sügisel öökülmad lähenema hakkavad, too taim tagasi tuppa – rosmariin ei talu miinuskraade.

Sulle võib meeldida veel